דירוג רמת הסיכון האישי בבטיחות בדרכים בערים הגדולות והבינוניות
דף הבית >> עמודי כתבות >> דירוג רמת הסיכון האישי בבטיחות בדרכים בערים הגדולות והבינוניות
30-12-20
מחקר חדש של הרלב"ד מציג את דירוג רמת הסיכון האישי בבטיחות בדרכים בערים הגדולות והבינוניות על פי שני מדדים: מדד סיכון אישי לתאונה עם נפגעים בשטח יישוב, ומדד סיכון אישי לתאונה של נפגעים של אוכלוסיית היישוב.
המחקר החדש מציג את דירוג רמת הסיכון האישי בבטיחות בדרכים בערים הגדולות והבינוניות על פי שני מדדים: מדד סיכון אישי לתאונה עם נפגעים בשטח יישוב, ומדד סיכון אישי לתאונה של נפגעים של אוכלוסיית היישוב.
במסמך זה התמקדות באוכלוסיית בני 65+, כפי שהיה גם בשנה הקודמת, ולראשונה המדד כולל נתונים גם ביחס לילדים עד גיל 14. המיקוד הוא באוכלוסיות אלו, מכיוון שהן פגיעות במיוחד במרחב העירוני (שרון והכט, 2018; שרון, 2015).
תחילה מוצגות ההגדרות בהן נעשה שימוש, לאחר מכן פירוט דרך העבודה והסבר המדדים עצמם. בהמשך מוצגות התוצאות העולות מן המחקר בהתייחס לאמידת רמת הסיכון בשנת 2019, ובהשוואה לשנת 2018, וכן המגמות הכלליות ביחס לארבע השנים בהם מחושב המדד. לבסוף מוצגות התוצאות לגבי בני 65+, ולגבי ילדים עד גיל 14. יש להדגיש כי המחקר עוסק בשני מדדים בלבד, וכדי לאפיין את רמת הבטיחות בצורה מקיפה יש להתייחס למדדים, מאפיינים וגורמים חיצוניים נוספים.
מנכ"לית הרלב"ד, רחלי טבת-ויזל אמרה כי "מדד הערים שאנו מפרסמים מדי שנה הוא הרמת דגל בפני הרשויות כדי לעודד השקעת מאמצים ומשאבים לצמצום היפגעות בתאונות דרכים של תושבי הרשות המקומית ובשטחה. הרלב״ד הציבה יעד לאומי בנושא תאונות הדרכים: הפחתה של 50% בתאונות דרכים עד שנת 2030 כחלק מתוכנית לאומית שעיקריה מגובשים בימים אלה בשיתוף משרד התחבורה ומשרדים וגורמים נוספים. על מנת להגיע ליעד יש לפעול ולבצע התאמות בתוך הערים, לשים את משתמש הדרך הפגיע במרכז, לטפל במוקדי סיכון, למתן מהירות במרכזי הערים ולתת פתרונות הוליסטיים למרחב העירוני".
חלק מהממצאים
באשקלון ובבת ים הסיכון האישי למעורבות בתאונה הוא הגבוה ביותר: על כל אלף נפש מתרחשות כ-10 תאונות עם נפגעים בשטח העיר. בבית שמש לעומת זאת, על כל אלף נפש מתרחשות כשתי תאונות עם נפגעים בשטח העיר.
לתושבי הערים בת ים, אשקלון, חולון וראשון לציון הסיכון האישי למעורבות בתאונה עם נפגעים הוא הגבוה ביותר בערים הגדולות. בקרב תושבי העיר בת ים, לדוגמה, מתרחשות כ-13 תאונות עם נפגעים לאלף נפש. בבית שמש ובבני ברק הסיכון האישי של התושבים נמוך בהרבה, ועומד על כשתי תאונות לאלף תושבי העיר.
בנוף גליל מתרחשות כ-13 תאונות עם נפגעים בשטח העיר על כל אלף נפש, ואילו במודיעין עלית, ביתר עלית, אלעד ורהט מתרחשות כשתי תאונות עם נפגעים בשטח העיר על כל אלף נפש.
בנוף גליל ובעכו הסיכון האישי של תושבי העיר עומד על כ-14 תאונות עם נפגעים לאלף נפש, ומאידך במודיעין עלית, כשתי תאונות עם נפגעים.
שבקרב כל הערים, גדולות ובינוניות כאחד, בשנת 2019 הסיכון האישי הנמוך ביותר הן בשטח העיר והן לתושביה היה בביתר עילית, מודיעין עלית ובית שמש; ואילו הסיכון הגבוה ביותר לתאונה עם נפגעים היה בנוף גליל.
בקרב הערים הבינוניות, מתוך 40 ערים, ביותר ממחצית חלה הרעה במדד. ההרעה הזאת עקבית עם כלל נתוני התאונות בשנת 2019 ביחס ל-2018
במודיעין עלית ובביתר עלית חלה עליה מאוד משמעותית במספר התאונות ל-1000 תושבים בשטח העיר (31%- ו-80%- בהתאמה).
השיפור הגדול ביותר במדד חל השנה בערים טייבה, אלעד, נהריה ורמת השרון.
בהשוואה לשנת 2018, חלה הרעה במדד זה בכמחצית מהערים. השיפור הגדול ביותר נצפה בנהריה (9%), וההרעה הגדולה ביותר – בביתר עלית ומודיעין עלית (28%-).
כל הערים הגדולות הציגו שיפור ברמת הבטיחות בשטחן בהשוואה לרמת הבטיחות ארבע שנים קודם לכן, כאשר כפר סבא ובית שמש הגיעו לשיפור של כמעט שליש במספר תאונות לאלף נפש בשטחן.
רובן מוחלט של הערים הבינוניות הציגו שיפור במדד בטיחות של תושביהן במהלך ארבע השנים האחרונות. השיפור הגדול ביותר נצפה בהוד השרון (31%). רק שלוש ערים הציגו הרעה במדד זה: אום אל-פחם, מודיעין עלית ורמלה.
במהלך השנה האחרונה ברוב הערים הגדולות נצפתה הרעה במדד של בטיחות אוכלוסיית בני 65+, כאשר בבית שמש ההרעה הגיעה ל-61%-. רק בחמש ערים נצפה שיפור במדד: אשדוד, אשקלון, חולון ותל-אביב ובני ברק.
בכמחצית מהערים הבינוניות בישראל חלה הרעה במדד סיכון לתושבים בני 65+ . שיעור ההרעה היה גדול יותר בערים מודיעין עלית, אלעד, נתיבות, דימונה, אום אל-פחם ורמלה.
בקרב הערים הגדולות מספר התאונות לאלף ילדים עד גיל 14 הוא הנמוך ביותר בבית שמש, ובקרב הערים הבינוניות בקריית אונו, רמת השרון, מודיעין עלית והוד השרון.