נוהל שימוש ברכב חברה
1. מטרה:
1.1. הגדרת הוראות בטיחות כלליות ונהלי התנהגות לשימוש ברכב חברה.
2. תקציר הנוהל ותרשימי זרימה:
2.1. אין.
3. תחולה:
3.1. הנוהל חל על חב' ___________________.
4. קישור לנהלים קיימים:
4.1. אין.
5. הגדרות:
1.1. מחזיק רכב חברה - כל עובד שמקבל רכב חברה לשימושו האישי לפי החלטת מנכ"ל החברה.
6. אחריות וסמכות:
6.1. אחראי על הרכבים – קצין בטיחות בתעבורה.
7. שיטה (הוראות הנוהל):
1.1. רכב יימסר לרשות מחזיק רכב חברה לאחר:
7.1.1. הציג רישיון נהיגה בתוקף.
7.1.2. חתם על נספח רכב בחוזה העבודה האישי.
7.1.3. חתם אישור קבלת הרכב לאחר שקרא את נוהל רכב חברה .
7.1.4. חתם על הצהרת התחייבות להסבת דוחות תעבורה לרשויות,
7.1.5. חתם על הצהרת בריאות (אותה יש לחדש אחת לשנתיים אצל קצין הבטיחות בתעבורה).
1.2. רשאים לנהוג ברכב החברה אנשים נוספים בתנאים כדלקמן:
7.1.6. בן משפחת של מחזיק רכב חברה מקרבה ראשונה ( בן/בת זוג ו/או בן/בת), ובתנאי שיחתום על הצהרת בריאות אחת לשנתיים ויציג צלום רישיון נהיגה תקף לקצין בטיחות בתעבורה, ויביא לקצין הבטיחות צילומי רישיון נהיגה חדשים כל אימת שפג תוקף הקודמים.
7.1.7.1. חברי הנהלה למנכ"ל ובהעדרו למנהל משאבי אנוש.
7.1.7.2. כל שאר מחזיקי הרכב למנהל משאבי אנוש ובהעדרו למנכ"ל.
7.1.8. בשעות העבודה , כשמחזיק רכב החברה נמצא בשטח המפעל יחנה הרכב בשטח המפעל ולעת הצורך ישמש נהגי חברה אחרים
7.1.9. באחריות מחזיק רכב החברה בעת מסירת הרכב לבני משפחתו להדריך הנושאים הבאים :
7.1.9.1. מיקום הרשיונות.
7.1.9.2. המצאות בלוח השעונים והמכוונים.
7.1.9.3. כלי נהג וגלגל רזרבי.
7.1.9.4. הסבר על בלימה עם ABS.
7.1.9.5. התנהגות בעת תאונת דרכים לפי נהלי החברה "שימוש ברכב חברה" מס' ___.
7.1.10. עובד בחברה שמקבל רכב חברה לנסיעות לתקופה מוגדרת לפי אישור מנהל אגף משאבי אנוש, בתנאי שחתם על טופס הצהרת התחייבות להסבת דוחות תעבורה לרשויות, ובתנאי שיציג רישיון נהיגה תקף והנו כשיר לנהיגה ברכב (יחתום על הצהרת בריאות).
7.1.11. כאשר מתרחשות סיבות חריגות הקשורות בבטיחות שאינן מאפשרות למחזיק רכב חברה לנהוג, יכול נהג אחר להחליפו, בתנאי שברשות הנהג המחליף בזמן ההחלפה יש רשיון נהיגה תקף.
7.1.12. עובד מוסמך אחר לצורכי טיפול ברכב (שרות נהגים של מוסכים וחברות הליסינג).
7.1.13. כאשר מחזיק רכב מוסר רכב לעובד אחר , אחרי שקיבל אישור לכך ממנהל אגף משאבי אנוש או מי שהוסמך לכך מטעמו, יחתום אותו עובד על טופס הצהרת התחייבות להסבת דוחות תעבורה לרשויות, ויציג רישיון נהיגה תקף ויחתום על הצהרת בריאות.
1.3. ביטוח:
1.2. פוליסת הביטוח הסטנדרטית של החברה מכסה נהגים מעל גיל 21 ובעלי רישיון בתוקף של שנה לפחות. נהגים שבנם/בתם או בת/בן זוגם גם מתחת לגיל 21 ו/או בעלי רישיון פחות משנה יגישובקשה לקצין הבטיחות בתעבורה לאשר נהיגת הצעיר/ה ברכב החברה.
7.1.14. מחזיק רכב חברה, שבן משפחתו מוגדר כ"נהג חדש" לפי החוק, בלי קשר לגילו, חייב להודיע על כך מידית לקצין בטיחות בתעבורה לשם הסדרת ביטוחו בחברת הביטוח כנהג חדש.
1.1. מחזיק הרכב אחראי לדוחות על עברות תנועה גם כשמגיעים לאחר חודשים ארוכים מיום ביצוע העברה. החברה לא תהיה אחראית, בשום מקרה, לעבירות תנועה שתבוצענה על ידי מחזיק הרכב או הנוהג בו, כולל עבירות בשל ליקויים ברכב ועבירות חנייה. יהיה עליו לשאת בכל קנס או עונש, שיוטל על החברה או עליו אישית, בגין כל עבירה. מבלי לגרוע מחובת תשלום הקנסות המוטלת עליו, החברה תהא רשאית לקזז את תמורת הקנסות מכל סכום שיגיע לו מהחברה. רק אם יזהה מחזיק הרכב ללא עוררין את מי שנהג את הרכב שהועמד לרשותו וביצע את העבירה וידווח עליו לקצין בטיחות בתעבורה - יהיה פטור מתשלום הקנס לאחר שיוטל על מי שעבר את העברה.
1.2. כל דוחות התעבורה והחניה יסבו ישירות על שם הנהג הנוהג ברכב.
1.3. מחזיק רכב חברה הנמצא בשלילת רישיון נהיגה מטעם קצין משטרה או על ידי בית משפט או מסיבות אחרות יחזיר את הרכב לחברה לתקופת השלילה, אלה אם יוחלט אחרת על ידי המנכ"ל.
1.4. על מחזיק רכב חברה שרישיון הנהיגה שלו נשלל לתקופה מכל סיבה שהיא חייב להודיע מידית לקצין הבטיחות בתעבורה על תקופת השלילה וסיבתה.
1.5. על מחזיק הרכב להקפיד על הוראות השימוש ברכב כדלקמן:
7.1.15. להקפיד, על שלמות הרכב ולפעול, ככל האפשר, לתקינותו ע"י נסיעה סבירה, שמירת ניקיונו של הרכב והתרעה מידית, לקצין הבטיחות בתעבורה, על אי תקינותו.
7.1.16. טיפולים ברכב יבוצעו ע"י מוסך מורשה בתאום עם קצין הבטיחות בתעבורה. מחזיק הרכב יקפיד על טיפולים קבועים בזמן כל 15,000 ק"מ.
7.1.17. מחזיק הרכב יבדוק פעם בשבוע מים במצנן, שמן במנוע, בתיבת ההילוכים ובמנגנון הבלמים, לחץ אויר בצמיגים, אורות, מגבים, רישיונות ומסמכים ברי תוקף הנלווים לרכב.
7.1.18. פזומט - אחת לחודש יבצע מחזיק הרכב התאמה בין מצב מד האוץ ברכב לקבלה
7.1.18.1.1. שמקבל בתחנת הדלק בעת תדלוק הרכב. אם יש הפרש בק"מ הגבוה מ500 ק"מ, יש לדווח מידית בכתב ובצרוף הקבלה לקצין בטיחות בתעבורה , תוך ציון מד האוץ האמיתי ברכב.
7.1.19. מחזיק הרכב וכל אחר שנוהג ברכב החברה אינו רשאי, להחליף אביזרים, או לערוך שינויים ברכב, (למעט תיקונים קטנים, הדרושים להמשך הנסיעה ואינם סובלים דיחוי כמו תיקון תקר). אין להחליף מערכות שמע או דיבור או כל חלק מחלקי הרכב ללא אישור מנהל אגף משאבי אנוש. החלפת החלק תעשה על חשבון מחזיק הרכב שישמור את החלק המקורי . בעת מועד החזרת הרכב לחברה יוחלפו החלקים שוב והרכב יחזור למצבו המקורי. עלות ההחלפה אם תהיה תחול על מחזיק הרכב.
7.1.20. חובה על מחזיק הרכב להשתמש באמצעים למיגון הרכב המותקנים ברכב (כמו מערכת אזעקה, קוד סודי) בצאתו מהרכב בכל שעות היום ובכל מקום ומקום בו הוא נמצא.
7.1.21. אין להשאיר ציוד יקר ערך כמו מכשירי טלפון ניידים או תיקים גלויים על מושבי הרכב, במיוחד כאשר הרכב נכנס לאחד ממוסכי חוץ או בחנייה ציבורית (ביטוח החברה לא מכסה אבדן רכוש ברכב).
7.1.22. חל איסור מוחלט להדביק מדבקות מכל סוג על הרכב מלבד שילוט של החברה.
1.6. כביש אגרה- מס' 6
7.1.23. כל רכבי החברה ורכבי חברות הליסינג המוחזקות ע"י עובדי החברה, רשומות במאגר חברת דרך ארץ כמנויי "וידאו" , כדי להפחית התשלום. לעובדים המשתמשים באופן קבוע בתפקידם בכביש 6 או נוסעים מידי יום מביתם ולביתם דרך כביש 6 אושרו מינויי "פסקל".
7.1.24. כל אימת שתגיע הוראת תשלום מחברת דרך ארץ על שם מחזיק רכב חברה תחויב משכורת העובד בעלות המעביד.
7.1.25. עובדים שאושר להם על ידי מנכ"ל החברה, דרך מנהל אגף משאבי אנוש לנסוע בתפקיד בכביש 6 חד פעמית או באופן מתמשך יהיו פטורים מהתשלום. עובדים שאמורים לנסוע בתפקיד דרך כביש 6 יגישו בקשתם לפטור מתשלום על מזכר פנימי דרך מנהלם הישיר למנהל משאבי אנוש, שיאשר ויעביר לתיוק לקצין בטיחות בתעבורה.
7.1.26. בכל מקרה, לא יזוכו עובדים על הוצאות נסיעותיהם דרך כביש 6 בשעות שהן מחוץ לשעות העבודה המקובלות בחברה.
1.7. מניעת תאונות דרכים
7.1.27. הנוהגים ברכב החברה מצווים על שמירת כללי נהיגה נכונה וזהירה, למענם ולמען בני משפחותיהם, כדי למנוע נזקי גוף וחומר.
7.1.28. ריבוי התאונות של הנוהגים ברכבי החברה יוצר מצב של העלאת פרמיות הביטוח של החברה,לכן הוחלט לחייב בדמי השתתפות עצמית או בעלות הנזק כל נהג אשר גרם נזק לרכב החברה באשמתו בשיטה הבאה:
7.1.29. קצין בטיחות בתעבורה יערוך תחקיר, מיד לאחר כל תאונה, ויקבע את מידת מעורבותו של הנוהג ברכב החברה, בגרימת תאונה ונזק.
7.1.30. נהג שיצבור תאונה אחת לא יחויב בעלות השתתפות עצמית
7.1.31. נהג שיצבור 2 תאונות דרכים במהלך תקופה של 12 חודשים (יספרו 12 חודשים מיום התאונה הקודמת) וימצא אחראי ואשם לתאונות אלו ישתתף ב50% מעלות ההשתתפות העצמית (וזאת החל מהתאונה השנייה).
7.1.32. נהג שיצבור 3 תאונות דרכים במהלך אותה שנה וימצא אשם ואחראי לתאונה ישתתף ב 100% מעלות ההשתתפות העצמית החל מהתאונה השלישית.
7.1.33. עובד שבן משפחתו נהג ברכב החברה ושגילו צעיר (פחות מ24) או נהג חדש שעשה תאונה ונמצא אשם ישתתף העובד ב 100% מההשתתפות העצמית וזאת החל מהתאונה הראשונה.
7.1.34. מחזיקי רכב חברה מתבקשים להנחות גם את בני המשפחה ובעיקר נהגים צעירים בכללי הנהיגה הנכונים והזהירים.
1.8. דווח על תקלות ברכב.
7.1.34.1. במקרה של תקלה בטיחותית ברכב כגון: בלמים, הגה , התחממות מנוע או הדלקת נורות אזהרה בלוח השעונים, חל איסור מוחלט להמשיך בנסיעה (שעלולה לסכן את הנוהג ברכב ואת הנוסעים ולגרום לנזק כבד ובלתי הפיך לרכב) ויש להודיע מידית לקצין הבטיחות ו/או להזמין גרר למוסך או ל"כרמל מערכות". נהג/ת שימשיך בנסיעה למרות האיסור יחויב בעלות הנזק כולו או חלקו לפי החלטת המנכ"ל.
1.9. התקשרות להזמנת שירותי גרירה
7.1.35. 7.7.1 מנוי שירותי הדרך והגרירה מחודש אחת לשנה באחת מחברות הגרירה והוא בתוקף במקביל לתקופת פוליסת הביטוח של הרכב.
7.1.36. 7.7.2 בכל פניה אל מוקד השרות יש להזדהות כמבוטח של חברת הביטוח (שם חברת הביטוח מופיע בנספח שמצורף ע"י קצין הבטיחות בתעבורה לתעודת הביטוח כל שנה), ולמסור את מספר הרכב.
7.1.37. שבר שמשות –בכל מקרה של שבר או סדק באחת משמשות הרכב תוחלף השמשה חינם באחת מתחנות השירות של חברת הביטוח (רשימה מצורפת לתעודת הביטוח). לאחר תיאום עם קצין בטיחות בתעבורה. במקרה והשבר או הסדק נגרמו כתוצאה מתאונה והוא חלק מנזק נוסף שנגרם לרכב, יתוקן הנזק ע"י חברת הביטוח בתאום עם שמאי רכב.
1.10. מעורבות בתאונה
7.1.38. .מחזיק רכב חברה ו/או נהג הנוהג ברכב חברה המעורב בתאונת דרכים יפעל כלהלן:
7.1.39. מחזיק רכב חברה שיהיה מעורב בתאונת דרכים או פגיעה בצג ג' ימלא את כל הפרטים הנדרשים בטופס דיווח ראשוני על תאונה –נזק.
7.1.40. במידה ויתבקש ע"י צד ג' למסור פרטים ימסור את הפרטים הבאים בלבד:
7.1.41. פרטים על הנהג: שם משפחה, שם פרטי, מס' רשיון נהיגה, תעודת זהות, כתובת מלאה ומספר טלפון.
7.1.42. פרטים על הרכב: מס' רישוי הרכב, סוג הרכב, שם בעל הפוליסה, מס' פוליסה ושם חברת הביטוח.
7.1.43. בנוסף ירשום הנהג בטופס זה את שמות הנפגעים והעדים – אם ישנם כאלה.
7.1.44. על הנהג חל איסור למסור לצד השני המעורב בתאונה, לא בכתב ולא בע"פ, כל הודעה בדבר אשמה, גם אם האשמה כולה או מקצתה חלה עליו.
7.1.45. על מחזיק הרכב להעביר מיד עם הגיעו לעבודה את טופס "פרטים ראשונים על התאונה – נזק" לקצין בטיחות בתעבורה בחברה ולמלא איתו "טופס הודעה לחברת הביטוח".
7.1.46. קצין בטיחות בתעבורה יקיים תחקיר פנימי מידי על האירוע ויפיצו לפי שיקול
דעתו לכל נהגי רכב החברה.
7.1.47. במקרה של תאונה עם נפגעים לצד זה או אחר, יש להזעיק מיד את המשטרה ולהמתין לפינוי ע"י גורם מוסמך. אין להזיז את הרכב עד אשר נציג המשטרה יורה אחרת, או כאשר אין ברירה ויש להעביר את הנפגעים לטיפול רפואי. באם מחזיק רכב החברה נדרש לפנות את הרכב ממקומו ע"י גורם מוסמך, ידאג לסימון מיקום הגלגלים על הכביש. במקביל, אם התנאים מאפשרים, על הנהג להתקשר טלפונית לקצין בטיחות בתעבורה, ולדווח לו על התאונה.
7.1.48. נהג המעורב בתאונה לא ימשיך לנהוג ברכב אלא אם הנו בטוח שהרכב והוא עצמו כשירים לנהיגה.
8. תיעוד:
1.11. ללא
1.13. שרטוטים:
היסטוריית מהדורות
|
מספר
מהדורה
|
תאריך
תוקף
|
תיאור
השינוי
|
עמודים
ששונו
|
מבצע
השינוי
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
פרטי יוזם הנוהל
|
|
פרטי מאשר הנוהל
|
|
מספר עובד:
|
|
מספר עובד:
|
|
שם העובד:
|
|
שם העובד:
|
|
תפקיד:
|
|
תפקיד:
|
|
חתימה:
|
|
חתימה:
|